Duurzame vloeren voor in huis zijn een geweldige manier om je huis te verfraaien en tegelijkertijd bij te dragen aan het behoud van het milieu. Duurzame vloeren zijn gemaakt van materialen die op een verantwoorde manier zijn geproduceerd en weinig schadelijke stoffen bevatten. Maar welke vloeren zijn nu eigenlijk écht duurzaam? En waar moet je op letten bij de aanschaf van duurzame vloeren voor in huis? In dit artikel behandelen we deze vragen én geven we je tips om de levensduur van je vloer te verlengen.
Welke duurzame vloersoorten zijn er?
Er zijn verschillende soorten duurzame vloeren voor in huis. Hieronder vind je een aantal populaire opties:
- Bamboe vloeren: Bamboe groeit snel en is daardoor een zeer duurzaam materiaal. Bamboe vloeren zijn bovendien sterk, makkelijk te onderhouden en hebben een natuurlijke uitstraling.
- Houten vloeren met een FSC-keurmerk: Een houten vloer is een klassieke keuze die duurzaam kan zijn, mits het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Kies daarom voor een houten vloer met een FSC-keurmerk.
- Kurkvloeren: Kurk is een hernieuwbaar materiaal dat afkomstig is van de schors van de kurkeik. Kurkvloeren zijn zacht, warm en geluiddempend en bovendien onderhoudsvriendelijk.
- Linoleum vloeren: Linoleum is een materiaal dat wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals lijnzaadolie, hars, houtmeel en kalksteen. Linoleum vloeren zijn duurzaam, slijtvast en verkrijgbaar in diverse kleuren en patronen.
- Tegelvloeren: Tegelvloeren zijn niet alleen duurzaam, maar ook hygiënisch en makkelijk te onderhouden. Kies bij voorkeur voor tegels die zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals keramiek, terracotta of natuursteen.
- Eco-Terrazzo: Een terrazzo vloer is een gietvloer van ongeveer 15 mm dik. Eco-Terrazzo vloeren bestaan uit een mengsel van gebroken marmerkorrels en een natuurlijk bindmiddel gemaakt van natuurlijke oliën.
- Bio-based gietvloeren: Gietvloeren betekenen geen snijverliezen (en dus geen afval) en geen lelijke naden. Als deze gietvloer ook nog eens bestaat uit plantaardige olien en natuurlijke pigmenten, kan je zo ‘groen’ gaan als je zelf wilt.
- Bio-based rubber vloeren: Rubbervloeren klinken niet erg duurzaam maar er bestaan tegenwoordig verschillende ‘groene’ alternatieven.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van duurzame vloeren voor in huis?
Bij de aanschaf van een duurzame vloer zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten. Hieronder vind je een aantal belangrijke aandachtspunten:
- Keurmerken: Kies voor een materiaal dat op een verantwoorde manier is geproduceerd en weinig schadelijke stoffen bevat. Let daarom op keurmerken zoals Red List Free, BREEAM, FSC en PEFC.
- Levensduur: Ga voor een vloer die lang meegaat en slijtvast is. Hiermee bespaar je op de lange termijn kosten en draag je bij aan een duurzame toekomst. Denk ook aan secundaire zaken als vloerverwarming.
- Materiaal: Check of het materiaal van natuurlijk materiaal is gemaakt, hoe lokaal je het kunt krijgen en of er geen giftige stoffen in de vloer zitten.
- Onderhoud: Kies voor een vloer die makkelijk te onderhouden is en weinig schoonmaakmiddelen nodig heeft.
- Prijs: Is de vloer bijvoorbeeld verkrijgbaar in Nederland en heeft het een gunstige prijskwaliteitverhouding.
- Productieproces: hoeveel energie is er nodig bij de productie van het materiaal en voor het vervoer naar de gewenste locatie? Een materiaal kan heel goedkoop en milieuvriendelijk geproduceerd worden, maar kan door vervoer over een grote afstand toch veel minder duurzaam worden.
- Terminologie: EPD staat voor Environmental Product Declaration (milieuproductverklaring). Een EPD is een document waarin informatie te vinden is over de milieu-impact van een bepaald bouwmateriaal. Deze informatie wordt op een gestandaardiseerde wijze weergegeven, om het vergelijken van verschillende materialen eenvoudiger te maken. Lees deze dus aandachtig door om een gefundeerde keuze te maken.
Lees ook:
Naast duurzame vloeren voor in huis zijn er nog tal van andere facetten die jouw huis kunnen vergroenen. Lees ook onze blog over sedumdaken en zonnepanelen.